Fair Play

Kodeks ponašanja trenera

– Uvek ću biti svestan da imam ogroman uticaj na vaspitanje mladih sportista i zato nikada vrednost pobede neću staviti iznad vrednosti izgradnje visokih ideala karaktera.
– Nikada neću zaboraviti da se mladi ljudi sportom bave zbog zadovoljstva, ljubavi i učenja, a pobeda je samo deo tog procesa. Zato će osnovno načelo moje trenerske filozofije biti: „Sportista je primaran – pobeda je sekundarna“.
– Podržavaću čast i dostojanstvo ove plemenite profesije. U svim ličnim kontaktima sa učenicima i sportistima koje treniram, sa protivničkim igračima, stručnjacima i članovima uprava, sudijama, sportskim službenicima, ostalim zvaničnim licima, školskim službenicima, medijima i javnošću – nastojaću da postavim primer najvišeg etičkog i moralnog ponašanja.
– Imaću aktivnu ulogu u prevenciji zloupotrebe droga, alkohola i duvana.
– Kada sam u kontaktu sa mladim sportistima izbegavaću korišćenje alkohola i duvana.
– Promovisaću celokupan program međuškolskih takmičenja i pokušati da ga uskladim sa kompletnim školskim programom.
– Dobro ću proučiti i ovladati pravilima takmičenja i preneti ih članovima svoga tima. Neću tražiti priliku, niti ću to dozvoljavati drugima, da na bilo koji način zaobilaze slovo i duh tih pravila.
– Trudiću se da svojim pozitivnim primerom i uticajem podstičem sportsko ponašanje gledalaca neposrednim radom sa udruženjima navijača, ljubiteljima kluba i sportskim službenicima.
– Neću praviti pozitivne i negativne komentare o gledaocima, niti im se ulagivati kada oni vređaju protivničke igrače, trenere ili funkcionere, tj. ne ponašaju se fer i sportski.
– Uvažavaću i podržavati sudije na utakmici. Igrače i gledaoce neću podsticati protiv sudija, ili na bilo koji drugi način izazivati kod svojih igrača, protivničkih igrača, a posebno kod gledalaca verbalno ili bilo koje drugo nasilje. Neću javno kritikovati sudije ili igrače. Za to, posle svakog meča, postoje predviđene procedure -zapisnici i ulaganje zvaničnih prigovora.
– Pre svakog meča, sa trenerom protivničkog tima razmeniću srdačne pozdrave, kako bi postavio korektan ton za događanja pre i posle utakmice.
– Neću vršiti pritisak na članove škole ili kluba da učenicima sportistima daju posebne privilegije i povlastice.
– Poštovaću dostojanstvo svojih sportista. Neću ih seksualno, niti na bilo koji drugi način (verbalno, fizički), uznemiravati i zlostavljati.

– Odbiću i prijaviti svakog ko od mojih sportista traži seksualne usluge, ili primenjuje represiju za odbijanje takvih ponuda.
– Trudiću se da moj pristup treniranju bude pozitivan, da što više koristim nagrade, pohvale i ohrabrenja kako bi razvijao i održavao poželjna ponašaja i motivisao svoje sportiste da postanu dobri i karakterni ljudi.
– Poštovaću osnovna načela Povelje prava mladih sportista. Trudiću se da sve svoje stručne i ljudske potencijale stavim u službu opšte dobrobiti, fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja svojih sportista.